Bejelentés


Márianosztra Márianosztráért Közhasznú Egyesület oldala (2011.09.08


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

----[M á r i a n o s z t r a]----

[Márianosztra története]
[Katolikus templom]
[Fegyház és börtön, Márianosztra]
[Nagy Lajos-szobor]
[Kőbánya]
[Faluház]
[Kálvária]
[Szilvásy Miklós-emléktábla]
[Kisvasút]

Márianosztra címere

A címer pajzs alakja a középkori Anjou lovagi pajzs. Benne vaskesztyűs kéz tart egy liliomot. A liliom Nagy Lajos király aranypénzéről van mintázva. A pajzs alapszíne királykék, a liliom és a lovagi vaskesztyű arany.
Márianosztrán a pálos kolostort Nagy Lajos király alapította, és személyesen is többször járt itt. Hedvig leánya itt nevelkedett. Ezért a településnek szoros kapcsolata van az Anjoukal. De nemcsak velük, hanem az egyetlen magyar alapítású szerzetesrenddel, a pálosokkal is. Az arany liliom királykék mezőben azért kifejezi egyrészt az Anjou alapítást, másrészt a tisztaság erényét is jelképezi, így a pálosokra is utal. A vaskesztyű szintén a lovagi erényeket jelképezi. A becsület, tisztaság, bátorság, egyenes-lelkűség. Ezeket az itt élő emberek figyelmébe ajánlja a címer.

Márianosztra a Börzsöny hegység déli vonulatainak ölelésében, Pest megye északi részén, Szobtól mintegy 7 kilométerre, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén helyezkedik el. A 280 m tengerszint feletti magasságon fekvő nosztrai pálos kolostor Nagy Lajos király alapította. Máig kedvelt búcsújáró hely, Márianosztra. A Börzsöny hegység Nagybörzsöny - Márianosztra, illetve az Ipoly közötti része a Nyugat-Börzsöny. Csak a legmagasabb csúcsa, a Nagy-Sas-hegy éri el a 600 m-es magasságot. A többi csúcs valamivel alacsonyabb: Só-hegy (584 m), Kopasz-hegy (538 m), Tolmács-hegy (528 m), Nagy-Koppány (548 m). A márianosztrai medencét nyugat felől szép kúp alakú hegyek szegélyezik. Ilyen a kettős csúcsú, 479 m magas Nagy-Galla, a 313 m magas Zuvári-hegy, a 400 m-es Varjú-hegy, illetve az 548 m magas Nagy-Koppány. Mintegy 5-8 kilométerre található a településtól a Duna és Az Ipoly folyó. Márianosztra nem fekszik a fő közlekedési útvonalak mentén, átmenő forgalma kicsi. A Szalkai elágazástól a faluba vezető úton főként a Nosztrára és Kóspallagra igyekvők közlekednek. A településről induló turista útvonalakon a Börzsöny bármely tájára el lehet jutni. A táj növényzetét főként kocsányos tölgy és gyertyán alkotják, számos csodálatos, erdei és réti védett virág tarkítja a börzsönyi erdőket és réteket. Gazdag állatvilágában található szarvas, őz, vaddisznó, róka, nyest, réti és király sas, karvaly, és a Magyarországon csak itt élő szalamandra. Márianosztra területén számos tiszta vizű forrás és két patak található. A Rákos-patak különlegessége, hogy az ország területén, egyedülálló módon, folyami rák él benne. Kiemelkedő természeti érték a Kálvária területén található közel 300 éves hársfa sor.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!